Sledehonden in de Nederlandse polder

Poolhonden rennend door de Hollandse polder. Niet bepaald het ideale decor voor deze werkdieren, die pas in hun element zijn bij enorme vrieskou. Maar in het weekeinde van 10 en 11 november moeten ze hier aan de bak en wordt het zweten voor ze, als in recreatiegebied Spaarnwoude internationale wedstrijden voor sledehonden worden gehouden.

Maar liefst 800 raszuivere sledehonden – Siberische husky’s, Alaskan Malamutes, Groenlandse honden en samojeden – komen aan de start in verschillende klassen. De wedstrijd met deelnemers uit binnen- en buitenland, wordt georganiseerd door Mushing Holland, Nederlands oudste en grootste sledehonden- en sportorganisatie voor raszuivere honden. Er is een zwaar parcours uitgezet over gras, modderpaden en heuvels.

Rob Mossinkoff is met zijn sledehonden volop in training. Als extra ballast zit zijn dochtertje voorop. Rob Mossinkoff is een van de Nederlandse deelnemers. Hij doet mee met vijf honden. Hij traint op dit moment keihard in Spaarnwoude met zijn Siberische husky’s die normaal gesproken in de Noordes winter voor wintersport doeleinden gebruikt worden. Maar goed, de slee is in dit geval een karretje op wielen.

“Normaal doen we dit soort wedstrijden ‘s winters in de sneeuw met echte sledes, maar het leek ons leuk Nederland eens kennis te laten maken met het fenomeen sledehondenwedstrijden. Dus hebben we gekozen voor deze variant met karren op wieltjes.”

Ment Rob de honden staande op de kar, collega Marcel Kroon moet zelf keihard meerennen achter de ‘pulka’, een onbemand karretje dat door twee of drie honden wordt getrokken. Hoe lang houdt hij het vol, vraag je je af als je deze combinatie ziet lopen. Zeker als je weet dat de af te leggen afstand tussen de 5½ en 7 kilometer bedraagt.

Zelf is Marcel daar vrij nuchter over: “Nee, ik loop mezelf heus niet over de kop”, zegt hij, “ze gaan zo hard als de zwakste schakel. En als ik dat ben gaan de honden vanzelf langzamer. Kijk, in de sneeuw sta ik op ski’s, maar dat valt ook niet mee; dat gaat zo snel dat ik elke keer weer doodsangsten uitsta.”

De sledehonden-karrenwedstrijd, zoals het evenement officieel heet, is uitgesmeerd over twee dagen. Beide dagen beginnen de wedstrijden om 10.00 uur. Er komen in totaal zo’n 70 teams aan de start. Die bevindt zich bij restaurant Het Buitenhuis in recreatiegebied Spaarnwoude.

Kijken naar al die voorbij razende equipes mag dan een opwindende ervaring zijn, de honden van dichtbij bekijken en kennis met ze maken is minstens zo leuk. Het lijkt wel een dierentuin.