Ontdooien op de Oude IJssel-route

Had u dat de voorbije week nou ook? Eindelijk die soms lekkere zonneprikkels, geen pekel meer op de weg, geen sneeuwvlokken of ijspegels. Pfffff, hèhè. De lente nadert, vraag niet hoe, maar je ziet ze bij bosjes uit de winterslaap ontwaken.

Hele fietspelotons maakten de weg eindelijk weer eens lekker ‘onveilig’ en op de Oude IJssel-route, die permanent om de mooiste rivier van Overijssel kronkelt, leek die veel te lange winter eindelijk fini.

Voor ons lagen 66 kilometers en dat is een mooi traject om warm te draaien voor een hopelijk prachtig fietsseizoen. Fiets van het Jaar, FietsRAI en andere beurzen en fabrikanten die alles dat maar naar tweewielers ruikt in de etalage mikken: hoera, de school-hoogtijdagen zijn weer aangebroken zeker nu onze dochter naar Amerika vertrekt voor een jaar high school in Shreveport, Alabama.

Mooie film

De Oude IJssel-route, die in Doesburg begint, is er één die direct een gevarieerd menu oplevert. Oude steden, of zeg maar stadjes, de fraaiste kastelen en landgoederen: ze trekken allemaal als een mooie film voorbij.

Doesburg is mosterdstad. Museum, ambachtelijke fabriek en winkel zijn hier verenigd. Het stadje bestond al begin jaren 1000 en verkreeg twee eeuwen later stadsrechten, nog altijd tientallen jaren eerder dan bijvoorbeeld onze hoofdstad. Historische grond is de Sint Martinuskerk, die een beetje aan Haarlem doet denken, en waar destijds een Romaanse kerk stond waarvan de fundamenten bij opgravingen zijn teruggevonden. De resten zijn nog zichtbaar in de vloer van de huidige laatgotische kerk.

Ook het stratenpatroon in Doesburg is gezellig oud en herinnert aan spannede tijden. De route voert eerst naar Hummelo. Hier treffen fiets liefhebbers elkaar nogal eens in een heuse wedstrijd, maar vandaag is dat even niet het geval. De Hessenweg is zo’n beetje de beroemdste straat van Hummelo met de natuurstenen pomp en herberg die aangaven hoe belangrijk dit stukje in vroeger tijden als doorvoerweg gold.

Via Zelhem gaat de tocht naar kasteel Slangenburg. Het is in bezit van Staatsbosbeheer, maar is niet te bezichtigen. Op het prachtige landgoed eromheen mag ook niet worden gefietst, wel gewandeld, waartoe vier routes zijn gemarkeerd. Fietsen doen we wel langs de Oude Hennep Route in Oudewater.

Boven Doetinchem langs gaat de weg naar Laag-Keppel. Het fietspad voert pal langs het zeer fraai gelegen kasteel Laag Keppel, waar een 19e-eeuwse watermolen en een Friese spinkopmolen het peil in de vijver op orde houden.

Riverklei

Bij het oversteken van de Oude IJssel verandert het landschap pardoes. Van zanderig, heuvelachtig fietsgebied gaat het nu dwars door vlakke rivierklei, die afkomstig is uit de Rijn. De Rijn? Ja, want voor de derde ijstijd was de Oude IJssel de hoofdtak van de Rijn.