Klassieke Reis – Zuidoost-Beieren

Het is een klassieker, maar wel een trip die niet kan mislukken. Zuidoost-Beieren biedt binnen enkele tientallen kilometers een veelheid aan mogelijkheden om ten minste twee weken zoet te zijn.

Met als basis een hotel in de Duitse Alpen of aan de Chiemsee stapelen de dagtochten zich op, van shoppen in München tot Apfelstrudel eten in Salzburg, van dobberen op de Chiemsee tot het maken van fikse bergwandelingen.

En bij dat alles nemen we steeds de Deutsche Alpenstrasse, die na elke bocht weer een nieuw panorama ontvouwt. Berggeiten zijn op hun plaats in hotel Tatzlwurm in Oberaudorf, op 700 meter hoogte wondermooi aan een waterval gelegen, mensen die liever met hun voeten aan het water staan hebben keus genoeg rond de Chiemsee, met als kroon het Yachthotel in Prien.

In beide gevallen begint de vakantie met het verkennen van de Chiemsee. Bezuinig niet op rondvaartkaartjes, voor een dagkaart van ruim tien euro kan men onbeperkt de hele Chiemsee rondvaren en alle leuke plaatsjes aandoen. Musts zijn natuurlijk het ‘Herreninsel’ en het veel leukere en gezelliger ‘Fraueninsel. Het is op zich al een genot te varen met de Ludwig Fessler, een schitterende klassieke raderboot. Zie ook deze interessante post over een schip voor de Turkse kust.

Vanuit het stadje Gstadt aan de noordkant van de Chiemsee heeft men heet mooiste uitzicht op het grootste meer van Beieren en de vaak besneeuwde bergtoppen van de Alpen aan de overkant. Dit is schitterend, heel wat anders dan Rusland waar ik ook per auto door gereden ben (wat een afstanden…).

Op het Herreninsel staat een onvoltooid paleis van de knotsgekke koning Ludwig II. Hij wilde een tweede Versailles, maar na voltooiing van het middendeel was het geld op. Een andere bekende mislukking van hem is het eveneens niet afgebouwde suikertaartpaleis Neuschwanstein.

Het Fraueninsel is vernoemd naar het op het eiland gevestigde Benedictijnse nonnenklooster. Verder is het eiland vaak bewoond geweest door kunstenaars en inmiddels is het uiterst gezellig met terrasjes en kunstnijverheidwinkeltjes. In de winter is hiet hier schitterend skieen, o zo anders dan in het hoge noorden.

Wie genoeg gezien heeft, pakt een stukje autobaan richting Salzburg, het oude centrum van de Mozartstad is inmiddels voorzien van twee prima parkeergarages in de rotsen uitgehouwen waar men zo de oude stad inloopt, die de zo typisch middel-Europese sfeer heeft zoals men die bijvoorbeeld ook in het Poolse Krakau of het Slowaakse Bratislava aantreft. Ga niet alleen naar Mozarts geboortehuis, steek ook de rivier over en bezoek het veel minder bekende woonhuis van Mozart.

Op de terugweg naar de Duitse Alpen belanden we meteen over de Duitse grens in het natuurpark Berchtesgadener Land. Deze bergen, waar Hitler zijn inmiddels volledig weggeruimde Adelaarsnest had, behoren tot het mooiste natuurschoon dat Duitsland te bieden heeft met de 8 kilometer lange Königssee die als een fjord door de bergen snijdt als hoogtepunt. Om pelgrimages van neonazi’s te voorkomen zijn de overblijfselen van Hitlers bouwsels geruimd en o.m. vervangen door de bouw van een uiterst luxueus hotel, dat nog wel beschikt over hetzelfde majestueuze uitzicht.

Vervolgens gaat het verder de bochtige Deutsche Alpenstrasse af. Via Reit im Winkl en de Tatzlwurm komt men aan de Tegernsee, een meer waar de rijke Münchense elite zijn tweede huis heeft. Maar voor Jan en alleman is er ook nog goed nieuws, aan de Tegernsee wordt een van de mooiste lichte Beierse bieren gebrouwen, dat kan wedijveren met Belgisch bier…

Op de terugreis wacht nog de Romantische Strasse, laat het platgetreden Rothenburg ob der Tauber maar zitten, veel authentiekere plaatsjes zijn Nördlingen en Dinkelsbühl. Met name dit laatste is een van de mooiste middeleeuwse stadjes van Duitsland. Met zijn bastions en torens is het perfect bewaard gebleven. De St. Georgskirche heeft zijn Romaanse toren behouden. Het is een van de mooiste hallenkerken van Zuid-Duitsland en het interieur met prachtig houtsnijwerk en sculpturen wordt bedekt door een fraai waaiergewelf.